Beluister De KNVI Podcast aflevering 10 - Register voor Informatici: belang voor de professie - Peter Overgoor
In deze 10e aflevering van de KNVI Podcast, spreekt host Marijn Plomp met hoofdgast Peter Overgoor, voorzitter van de beroepsvereniging Vri (Vereniging Register van Informatici) die het register van geregistreerde informatici beheert. Sidekick Wouter Bronsgeest geeft aan hoe de verenigingen KNVI en Vri samenwerken en wat de waarde is van certificering.
Kwaliteit gaat voor kwantiteit. Als professional moet je dan ook zorgen dat het leveren van kwaliteit voor gaat, en dat je het gesprek voert als er deadlines of druk vanuit opdrachtgevers ontstaat. Dat houdt ook in dat je je eigen vak moet bijhouden, een leven lang leren en aandacht voor Permanente Educatie zijn ingrediënten van het aandachtsgebied en de tijdsbesteding van professionals. Voor een aantal beroepen bestaan beroepscodes om dat te borgen. De Vri en de KNVI hebben dergelijke codes.
Voor een aantal beroepen bestaan ook certificeringen. Sommigen zijn wettelijk zelfs vastgelegd. Voor informatici is dat nog niet zo – hoewel de criteria voor een Registerinformaticus wel heel goed zijn vastgelegd en worden onderschreven door meerdere stakeholders binnen het vakgebied. Bij de oprichting van het Register in 1984 waren meerdere vertegenwoordigers vanuit het vakgebied betrokken: beroepsverenigingen en vertegenwoordigers van overheid en bedrijfsleven. Informatieprofessionals in de breedste zin van het woord zijn welkom bij de KNVI voor ontmoetingen, kennissessies en toegang tot collega’s en informatie. De KNVI is zelf geen certificerende beroepsorganisatie: daarvoor heeft de KNVI afspraken met ondermeer NOREA, ISACA en de Vri. Vri en KNVI werken dan ook nauw samen!
Een voorbeeld van die samenwerking: De Vri en KNVI werken samen met het Digital Architects NetWork (DANW) en de stichting Post Master Digital Design and Architecture (PMDDA) aan het wettelijk laten beschermen van een aantal functies in de digitalisering. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan de functies van architect, cybersecurity expert en software engineer. Waarom? Om goed werkende en veilige systemen te bouwen vervullen deze functies een sleutelrol tijdens de ontwerp- en bouwfase van een systeem. Digitalisering is tegenwoordig immers niet meer weg te denken uit ons leven. Het heeft zoveel impact en daarom willen we ervoor zorgen dat de professionals in sommige vakgebieden de waardering en bescherming krijgen die ze verdienen. Door bepaalde functies wettelijk te beschermen, willen we de kwaliteit en veiligheid van systemen beter waarborgen. De juiste vakbekwaamheid en handelingskennis zijn immers essentiëler dan ooit.
Een werkgroep van bestuursleden van de KNVI, DANW, PMDDA en Vri werkt momenteel aan het selecteren van de functies die in aanmerking komen voor bescherming. Beschermde functies krijgen een officiële erkenning, wat de professionele status ten goede komt. Deze functies voldoen aan strikte kwaliteitsnormen, wat de betrouwbaarheid en veiligheid van digitaliseringsprojecten verhoogt. We krijgen daarbij ook hulp vanuit het academische werkveld. Vanuit de Hogeschool Utrecht werkt het Lectoraat Data Driven Government mee aan deze werkgroep. Zij denken mee met de uitwerking van de competenties, de relatie met het e-CF en de impact van deze aanpak op de besturing van overheidsorganisaties.
Bronnen:
https://www.vri.nl/
https://www.knvi.nl/nieuwspagina/2024/11/05/permanente-educatie-samen-sterk-met-vri-isaca-en-norea
https://www.hu.nl/onderzoek/procesinnovatie-en-informatiesystemen