Kennisdeling binnen de KNVI - Boek Informatieprofessional 3.0 - deel 2

Alle nieuws

Kennisdeling binnen de KNVI - Boek Informatieprofessional 3.0 - deel 2

Bij de start van 2017 van de nieuwe KNVI hebben we een aantal professionals en academici gevraagd mee te werken aan een bloemlezing van artikelen die ons vakgebied beschrijven. Dat heeft geleid tot een inhoudelijk fundament waarop de huidige KNVI verder is uitgebouwd. Een groot deel van die artikelen is en blijft actueel. Die presenteren we via deze nieuwsbrief en onze website aan de leden.

22 mei 2024

Dit keer besteden we aandacht aan het volgende artikel in Deel 1, Digitale Transformatie - 'Modern informatiemanagement', van Bart Stofberg.

De wereld om ons heen verandert ingrijpend. Bijna elke dag ontstaan er nieuwe mogelijkheden, op technologisch, informationeel en sociaal gebied. Als gevolg daarvan moeten we veel meer dan we gewend zijn kortcyclisch acteren, ook op strategisch gebied. We zullen steeds minder hoeven te doen in het IT-domein en tegelijkertijd steeds meer moeten experimenteren in het businessdomein. Geen wonder dat IT-afdelingen steeds kleiner worden, maar dat het aantal IT-vacatures alleen maar toeneemt.

De snelle verandering in het IT-domein, waarvan het belangrijkste kenmerk wellicht is dat we kortcyclisch moeten acteren, betekent dat het vak van informatiemanagement definitief verandert. Business- en informatiemanagement (BIM) staat aan de basis van business-succes. Het BIM-huis kent drie belangrijke kamers: informatiemanagement, architectuur en risk management. De mate waarin het BIM-huis die drie zaken in balans weet te brengen, bepaalt het succes van BIM. En voor alle drie de disciplines geldt dat ze zich moeten aanpassen aan de kenmerken van deze tijd. Als het BIM-huis niet ingrijpend moderniseert doet het de onderneming ernstig tekort. Meer dan de onderneming zich kan veroorloven.

>> Lees hier het complete artikel 'Modern informatiemanagement' van Bart Stofberg

Cover Boek Informatieprofessional 3.0

Over de auteur

KNVI's afbeelding
KNVI

Reacties toevoegen is alleen mogelijk voor leden, klik hier om deze pagina te bekijken binnen mijn.knvi.nl.

Volg ons op social media