Impressie KNVI-Event 23 november over AI en Chat GPT
Op 23 november was het zover! Het KNVI-Event 'Gaat Chat GPT alles veranderen; over de (on)mogelijkheden van Chat GPT voor de informatieprofessional. Een impressie van deze fantastische dag.
In de ochtend, de dag na de Tweede Kamer verkiezingen, mochten de KNVI-leden nogmaals stemmen. Dit keer tijdens de Algemene Ledenvergadering van de KNVI, voorafgaand aan het KNVI-Event, op een bijzondere locatie, namelijk het Nationaal Archief in Den Haag.
Na de ALV ging het KNVI-Event van start over AI en ChatGPT! Duovoorzitters van de KNVI - Paul Baak en Wouter Bronsgeest - heetten de deelnemers van harte welkom.
De volle zaal luisterde muisstil naar hoofdspreker Piek Vossen, hoogleraar Computationele Lexicologie. Vossen ontwikkelt computermodellen die taal begrijpen en wordt beschouwd als de belangrijkste Nederlandse onderzoeker op het gebied van text-mining. Hij richt zich in eerste instantie op de functionaliteit en werking van AI / ChatGPT.
Hierna gingen de deelnemers zelf aan de slag in break-out sessies: wat betekent de invloed van AI en ChatGPT op de afzonderlijke disciplines van ons vakgebied: IT, archief én bibliotheken? Aan de hand van stellingen discussieerden de deelnemers over de (on)mogelijkheden van ChatGPT in ons vakgebied. Zo introduceerde Paul Baak Nick Ceton die inging op de impact van generatieve AI op het archiefvak.
Tijd voor de prijsuitreiking van de Victorines door de voorzitter van het Victorine van Schaickfonds, Adriaan van der Weel! Alle prijswinnaars werden tijdens het KNVI-Event in het zonnetje gezet! Het Victorine van Schaick Fonds kent drie (geld)prijzen toe aan publicaties en vernieuwing in het informatievak: voor de beste publicatie (met de Victorine van Schaickpenning), het meest innovatieve initiatief in het vakgebied van de informatieprofessional en voor de beste scriptie. Lees hier over de winnaars en lees ook het juryrapport.
En dan was het tijd voor de wrap up en afronding van het KNVI-Event 2023! Aan de hand van prikkelende stellingen werd verder gediscussieerd over de invloed en (on)mogelijkheden van ChatGPT op het vakgebied van de informatieprofessional. Goed om de verschillende meningen van onze leden te vernemen! Duo-voorzitters Paul Baak en Wouter Bronsgeest bedankten de deelnemers hartelijk voor hun inbreng en komst en nodigden ze uit voor een afsluitende netwerkborrel in de foyer van het Nationaal Archief.