Column: Bomen over IT versus klimaat
Eind maart - Toronto – Sheraton hotel. In een van conferentieruimtes zitten IFIP vertegenwoordigers uit de hele wereld (International Federation for Information Processing) en de CIPS gastvrouwen en -heren (Canadian Information Processing Society) bijeen. Bomen over de relatie tussen IT en het klimaat.
De ontwikkelingen die Stephen Ibaraki schetst dreunen nog een beetje na in de zaal. Artificial Intelligence (AI) kan nu al helpen om de beste (nieuwe) materialen te selecteren en te detecteren voor nieuwe batterijen. AI ‘bedacht’ onlangs een nieuw materiaal voor batterijen met 70% meer efficiëntie in de energieopslag dan de huidige batterij-materialen. Of Quantum….wat we ons niet zo goed kunnen voorstellen dat een nieuwe generatie van een quantum computer – en daar wordt nu al aan gewerkt- maar liefst een triljoen keer beter is dan zijn voorganger. Daar kan de ‘Wet van Moore’ niet tegenop.
Of: de ontwikkelingen waar professor Philip Wong aan werkt: Chipjes in je cellen, waardoor je niet alleen kunt praten met je eigen cellen, maar ze ook kunt sturen en verbeteren. En uiteraard ook ziektes op celniveau oplost. Daar kan geen chirurg tegenop. Het begint dicht aan te komen bij wat futurologen ons in vergezichten meegeven voor de ‘toekomst’. Die toekomst er nu al. Al zie je dat nog nét niet in het dagelijkse leven om je heen. Wanneer wel? Daar gaan dan de gesprekken over –ook in Toronto.
Naast al die vergezichten worstelen we namelijk met het dilemma dat IT zowel het probleem als de oplossing is voor veel van de problemen op onze aardbol. De energie die nodig is voor een kleine Large Language Model berekening als Chat GTP is groot. Hoe meer je deze tools gebruikt, hoe groter je ‘footprint’. En nee, windmolens gaan dat niet oplossen. Sterker nog, de effecten van mensen op ons klimaat kregen in Toronto extra aandacht doordat de wetenschappers ook het Clintel rapport er bij pakten– een studie over de impact van de mens op het klimaat. En omdat in de vergadering ook werd verkend wat Society 4.0 en ‘Glocalisatie’ van de wereld kan bijdragen aan een betere wereld. De intentie van de bijeenkomst was helder – IT-ers leveren een belangrijke bijdrage aan het oplossen van veel van de actuele issues rondom het klimaat. Beter modellen, betere data en innovaties zijn noodzakelijk. En ook: elkaar blijven ontmoeten in de échte wereld, om te praten, te discussiëren en elkaar te inspireren. Daar kan (nog steeds) geen IT-oplossing tegenop.
Wouter Bronsgeest, voorzitter KNVI
Deze column verscheen ook in de digitale Informatieprofessional van april