Column: Als de AI-routine aan zichzelf twijfelt
Als je de werking van een menselijke cel bestudeert, krijg je een fractie mee van de oneindige mogelijkheden en rijkdom van het menselijk leven. Bijvoorbeeld de mitochondriën die energie maken van een aantal elementaire stoffen, eiwitten afgeven, virussen maken (jazeker!) en het lichaam medebesturen. En dat dan maal een x biljard keer. Je lijf is en blijft een wonder. En nog veel complexer dan dat ene zaadje dat je in de grond stopt en dat uitgroeit tot een fantastische beukenboom. Al die kennis zit verstopt in dat heel kleine brokje levensenergie. Kan dat ook worden nagemaakt met technologie? De meningen en toekomstbeelden daarover zijn verdeeld. Misschien met enorme quantumcomputers. Het tekort aan elektriciteit is nu nog een vertragende factor. Hadden we maar naar Nicolas Tesla geluisterd.
Ondertussen moeten we het als mensen doen met inferieure informatie. Ons brein kan niet alles netjes bewaren en terugvinden. Daar hebben AI-toepassingen natuurlijk geen last van. Hoewel op dit moment AI ‘Incredibly Smart’ en tegelijkertijd ‘Shockingly Stupid’ is volgens Yejin Choi.
En wij als informatieprofessionals? Binnenkort ook als AI-routine in te huren wellicht. Kost misschien wat energie en een beetje CO2- uitstoot, maar dan heb je ook wat.
[Kader]
Deze column verscheen in Informatieprofessional #6 van september