Column: Internationale samenwerking en computeronderwijs

Alle nieuws

Column: Internationale samenwerking en computeronderwijs

Door de inbreng van vele internationale professionals en met 21 organisaties en associaties die het rapport formeel onderschrijven en nog veel meer nationale organisaties die daar dan onderdeel van zijn: de CC2020 is een mooi voorbeeld van de waarde van internationale samenwerking.

5 april 2024

De CC2020? Voluit is dat: CC2020 Paradigms for Global Computing Education encompassing undergraduate programs in Computer Engineering, Computer Science, Cybersecurity, Information Systems, Information Technology and Software Engineering with data science. Niet iedere IT of informatieprofessional zal deze titel herkennen. De ACM en de IEEE hebben het voortouw genomen deze uitwerking te maken om op internationaal niveau het onderwijs in een belangrijk deel van de IT-curricula richting te geven. Zoek de stukken op via een van je zoekmachines!

Wat wij van de CC2020 merken als professionals? Onze universiteiten en hogescholen gebruiken deze documenten om hun onderwijscurriculum in te richten. Auditors gebruiken het om te bepalen of het onderwijs van voldoende niveau is. En in internationale benchmarks worden deze uitgangspunten gebruikt om kennisinstituten te vergelijken. De inspanning van -vaak deels vrijwillige inzet van- professionals om deze uitgangspunten uit te werken heeft dus grote impact.

Hoe zijn Nederlandse instellingen daar bij betrokken? Naast het feit dat onze hogescholen en universiteiten de CC2020 standaarden toepassen, hebben we vanuit Nederland ook een rol gehad in de opzet van deze standaarden. De IFIP (International Federation for Information Processing) is een van de organisaties die de standaard heeft erkend en onderschreven. De KNVI is lid van IFIP en helpt met het delen van deze kennis en kunde.

De Nederlandse informatieprofessional heeft dus ten minste drie fundamenten om zich aan te spiegelen voor persoonlijke en inhoudelijke ontwikkeling. Ten eerste de kaders voor educatie, als basis voor de kennis van een professional. Ten tweede de ontwikkeling van competenties. Daarvoor bestaat het Europese Competentieframework, e-CF. Dat is gelukkig nog steeds in ontwikkeling, en ook daarin dragen beroepsorganisaties als de KNVI actief aan bij. En ten derde een platform om kennis en kunde te delen en goede ervaringen en ‘practices’ te delen: namelijk via het netwerk van de vereniging. In Nederland, in Europa en wereldwijd…. En daarmee is de cirkel weer rond. Want het wereldwijde netwerk van meer dan 6500 academici van de IFIP zal zeker blijven meewerken om bij te dragen aan al die fundamenten. Net als de KNVI!

Wouter Bronsgeest, voorzitter KNVI

Zie hier de links naar de CC2020

Over de auteur

KNVI's afbeelding
KNVI

Reacties toevoegen is alleen mogelijk voor leden, klik hier om deze pagina te bekijken binnen mijn.knvi.nl.

Volg ons op social media