Kennisdeling binnen de KNVI - boek Governance - de menselijke maat genomen - deel 6
KNVI deelt in haar nieuwsbrieven en op de website steeds een hoofdstuk uit het boek 'Governance - de menselijke maat genomen'.
Dit keer: Agile at Scale & IT Governance, geschreven door Marcel van Hal.
Er zijn nog maar weinig organisaties die niet gestart zijn met de transitie naar agile. De snel veranderende wereld, met name de digitale transformatie, maakt aanpassingsvermogen tot een kritische kwaliteit van organisaties. En er lijkt geen weg terug te zijn. Je leest nergens een hartstochtelijk pleidooi voor een herintroductie van de watervalprojecten. Je komt ook nog maar weinig mensen tegen, die terug willen naar de oude werkwijze, inclusief ‘command-and-control’ en andere ouderwetse managementpraktijken. Of het nu gebaseerd is op goede ervaringen, inzicht in de principes van agile en de onderliggende wetenschappelijke theorieën, zoals de Self-Determination Theory (Deci & Ryan, 2002), of op angst om de boot te missen, het is onloochenbaar dat uitgangspunten van agile in toenemende mate toegepast worden.
Er is algemene consensus dat een hiërarchische structuur niet erg geschikt is om te innoveren en om snel en flexibel te kunnen reageren op continu veranderende omstandigheden in een complexe, digitale wereld. Tegenwoordig wordt het inzicht breed gedeeld dat kenniswerk vergt dat beslissingen ‘laag’ in de organisatie worden genomen, door mensen die over de relevante informatie beschikken en er het meeste verstand van hebben. Er zijn meer dan voldoende aanwijzingen dat professionals meer autonomie nodig hebben om hun werk goed te kunnen doen (zie onder meer Weggeman, 2007) en daarbij gezond en gemotiveerd te blijven (TNO, 2018). En omgekeerd hebben organisaties gezonde en gemotiveerde mensen nodig, die goed zijn in hun werk. Autonomie brengt echter nieuwe vragen met zich mee, voor leiders en medewerkers.
>> Lees hier het complete hoofdstuk