Bekijk deze nieuwsbrief in je browser
 
IT-INFRA NIEUWSBRIEF

Van de redactietafel


* Reminder - nu is je laatste kans om nog mee te doen met het niet-te-missen KNVI-seminar De flow van informatie’, dat morgen plaatsvindt in de OBA in Amsterdam, dat compleet in het teken staat van het zo optimaal mogelijk vormgeven en beheren van IT-infrastructuur. Raymond Comvalius geeft je hiervoor de de nieuwste strategieën, Sander Berkouwer pakt identiteitsbeheer aan, Jeff Wouters laat zien hoe je kunt automatiseren met PowerShell, Ellen Loopstra laat je zorgen voor een cultuur van voortdurende verbetering en Edwin Derksen leert je omgaan met het management.
* Google I/O - Vanavond om 19:00u kun je live de keynote van Google I/O volgen via het YouTube kanaal van Google, of de Google I/O pagina. Een voorproefje liet Google gisteren al zien op X, een versie van Gemini die verdacht veel lijkt op GPT-4o van OpenAI (zie het bericht hieronder).
* Discussie - Discussiëren met andere leden over iets in deze nieuwsbrief? Dat kan hier op Discord. Vragen stellen aan andere KNVI-leden? Hier op Discord. Nog geen KNVI Discord-account? Meld je aan via deze link en gebruik er je eigen naam ('Voornaam Achternaam' in 'Bijnaam', via instellingen -> Profielen, Serverprofielen, Bijnaam).
* Reageren op deze nieuwsbrief? Stuur me een email, of reageer in '#actueel' op Discord.
- Ron Onrust, samensteller IT-Infra Nieuwsbrief 

Nieuws

Nieuwe app: Microsoft Places

MicrosoftMicrosoft Places is een door AI aangedreven app, onderdeel van Teams, die vandaag in preview gaat en bedrijven die werken met Outlook en Teams moet helpen om de tijd op kantoor beter te coördineren. Microsoft Places bevat informatie over wie wanneer waar is. Managers kunnen evenementen invoeren, die gelijk in Outlook-agenda's kunnen worden geplaatst. Later dit jaar moet er dan ook een koppeling volgen met Microsoft Copilot, zodat je kunt vragen welke dagen je het beste naar het kantoor kunt gaan. Je krijgt dan een overzicht van persoonlijke ontmoetingen, wanneer je collega's van plan zijn aanwezig te zijn en eventuele teamdagen of evenementen. Daarna kun je eventueel Copilot vragen om je planning aan te passen. Places moet het ook makkelijker maken om een werkplek of een vergaderruimtes te vinden. Later dit jaar krijgen ook medewerkers van gebouwbeheer toegang tot een ruimteanalysefunctie die laat zien hoe een gebouw wordt gebruikt en welke dagen het populairst zijn bij werknemers. Microsoft Places maakt uiteindelijk deel uit van Microsoft Teams Premium. Je kunt je aanmelden voor het previewprogramma van Microsoft Places.

Patch voor kritiek zero-day lek in Chrome

Google Chrome (2)Google is bezig om patches voor Chrome uit te rollen naar de browser op Mac, Windows en Linux. De patches dichten een kritiek lek in de browser (CVE-2024-4671) waar op het internet al actief misbruik van wordt gemaakt. Het is dit jaar al de vijfde keer dat Google een patch moet uitbrengen voor een zero-day lek, aldus Bleeping Computer. Gebruikers van Chromium-gebaseerde browsers zoals Microsoft Edge, Brave, Opera en Vivaldi moeten uiteindelijk ook updaten.

Net kort

IBM gaat Copilot aan de man brengen

IBMIBM Consulting had al besloten om Microsoft Copilot als onderdeel van Microsoft 365 intern toe te passen, maar gaat het nu ook aan klanten aanbieden. Hiervoor heeft Microsoft sinds eind 2023 'Copilot Studio', een product waarmee bedrijven hun eigen Copilots kunnen maken, AI die is gebaseerd op de eigen processen en gegevens. Hiervoor heeft Microsoft ruim duizend dataconnectoren beschikbaar, voor toegang tot informatie in systemen als Salesforce en Workday. IBM Consulting biedt het op drie manieren aan: het Copilot Runway Adoption Framework, de Copilot Catalyst en kant-en-klare aangepaste Copilots. Met de eerste kunnen organisaties middels Copilots snel rendement maken. Catalyst versnelt het bouwen en inzetten van Copilots. IBM kan vooraf op maat Copilots maken, bijvoorbeeld een 'Procurement and Finance Contract Copilot' om contracten te analyseren of een 'Employee Experience Copilot' om de betrokkenheid van medewerkers te vergroten.

Top500: geen nieuwe nummer 1

Top 500 orgDit is weer de week van de nieuwste editie van de Top500 van de snelste computers ter wereld. Wat gegevens hieruit: 

  • Er is geen nieuwe nummer 1; Frontier, het HPE Cray EX-systeem, het eerste Amerikaanse systeem met een prestatie van meer dan één Exaflop/s blijft de lijst aanvoeren.
  • Aurora is de nummer 2 met 1,012 Exaflop/s. Ook dit systeem is net als Frontier in handen van het Amerikaanse Department of Energy (DOE), zij het op een andere lokatie. Dit nieuwe Intel-systeem is gebaseerd op HPE Cray EX - Intel Exascale Compute Blades.
  • De nummer 3 op de lijst is de Eagle, een Microsoft-systeem in de Azure-cloud. Dit Microsoft NDv5-systeem is gebaseerd op Xeon Platinum 8480C-processors en NVIDIA H100-accelerators en scoort 561 Pflop/s.
  • Het enige nieuwe systeem in de top 10 is Alps op nummer 6, van het Swiss National Supercomputing Center (CSCS) in Zwitserland.
  • Nederland staat twee keer in de top 100, op nummer 19 en op nummer 66. ISEG uit 2023 is het systeem op nummer 19, en is van Nebis. Het bevat ruim 218.000 cores en haalt 46,5 Pflop/s.

Naast de Top500 is er ook de GREEN500, waarin wordt gemeten hoe de computer presteert ten opzichte van zijn energieverbruik. Hier wordt de nummer 1 plek bezet door JEDI - JUPITER Exascale Development Instrument, een nieuw systeem van EuroHPC/FZJ in Duitsland. JEDI staat op nummer 190 van de Top500 en behaalde een energie-efficiëntiescore van 72,73 GFlops/Watt.

Nieuw model van OpenAI: 'GPT-4o'

OpenAIGisteren kondigde OpenAI het gloednieuwe AI-model 'GPT-4o' aan, een model dat elke combinatie van tekst, audio en afbeeldingen als invoer accepteert, en uitvoer in alle drie de formaten kan genereren. Het model kan ook emoties herkennen en reageert bijna net zo snel als een mens tijdens gesprekken. Vandaar dat OpenAI denkt dat dit model op een humaner niveau met mensen kan communiceren. De “o” in GPT-4o staat voor “omni”, een verwijzing naar de multimodale mogelijkheden van het model. OpenAI maakt het nieuwe model de komende weken beschikbaar voor iedereen, inclusief gratis ChatGPT-gebruikers, en brengt ook een desktopversie van ChatGPT uit, in eerste instantie voor de Mac, waartoe betalende gebruikers vanaf vandaag toegang hebben. De demo-video's van GPT-4o zijn indrukwekkend, de manier waarop het model interactie heeft met mensen is ongekend.
Ik raad iedereen aan wat van die video's te bekijken, zodat het zelf hebt gezien. Heel natuurlijk en zeker indrukwekkend. -RO

Updates in iOS 17.5

iOS 17.5iOS 17.5 is een feit, een nieuwe versie van het besturingssysteem van de iPhone met een hele reeks updates. Een grote update is de ondersteuning voor een cross-OS-waarschuwingssysteem voor ongewenste Bluetooth-trackers, een systeem dat Apple in samenwerking met Google heeft ontwikkeld (mensen krijgen een bericht op hun telefoon als een tracker hun achtervolgt, ongeacht het platform waar de tracker of zijzelf gebruik van maken). Daarnaast is dit de versie waarmee het binnen de EU voor ontwikkelaars mogelijk wordt om hun app buiten de Apple App Store om te laten installeren. Ontwikkelaars die dat willen, moeten wel eerst akkoord gaan met nieuwe voorwaarden van de App Store, wat betekent dat ze voor elke gebruiker een vergoeding moeten betalen nadat ze een bepaalde drempel hebben bereikt. Ze moeten ook een ontwikkelaarsaccount hebben met een goede reputatie en een app hebben die in de EU het afgelopen jaar in iOS meer dan een miljoen keer is geïnstalleerd. Nog een update in iOS 17.5 is 'Repair State', die maakt dat je 'Find My' niet meer uit hoeft te zetten als je je telefoon aan een reparateur geeft.

Volgende versie van 'Project Starline'

Project StarlineGoogle werkt samen met HP om de videoconferentietechnologie 'Project Starline' naar zakelijke klanten te brengen. Een eerste versie van Project Starline in 2021 bestond nog uit een 3D-videochatcabine met een projectie van de persoon 'aan de andere kant', maar de techniek van vandaag is erg vereenvoudigd. Geen speciale kabine meer, maar gewoon een groot tv-scherm met camera's. De techniek zorgt evenwel nog steeds voor een levensecht beeld, omdat er een 3D-beeld van de personen wordt opgebouwd, waardoor het beeld verandert wanneer je met je hoofd beweegt. Google en HP gaan ervoor zorgen dat Project Starline integreert met videoconferentie-apps zoals Google Meet en Zoom. Wanneer precies dit ter beschikking komt en tegen welke prijs is onbekend. Google zegt later dit jaar met meer informatie te komen, en in 2025 de verkoop te zullen starten.
Zo te zien is het echt alsof je direct tegenover elkaar zit. Het 3D-effect draagt daaraan bij, maar het probleem dat je elkaar niet in de ogen kunt kijken bij een videogesprek, zonder moeite te doen om in een camera te kijken lijkt ook opgelost. Ja, mooi. -RO

TikTok wil 'watermerk' op AI-inhoud

TikTokTikTok wil door AI gegenereerde afbeeldingen en video's op het platform alszodanig gaan markeren. Daarvoor werkt TikTok samen met de Coalition for Content Provenance and Authenticity (C2PA), die de open standaard 'Content Credentials' heeft ontwikkeld als een soort van watermerk - door metadata aan de inhoud te koppelen. De functie werkt per direct op afbeeldingen en video's, en moet binnenkort ook gaan werken op audio-clips. Op TikTok zelf gegenereerde inhoud wordt al gemarkeerd, en TikTok eist dat ook van mensen die gegenereerde clips plaatsen die er realistisch uitziet. Of dat ook gaat werken, is maar de vraag.

Spannende links

Encrypted mail service Proton hands suspect's personal info to cops again

Proton Mail, die dienst die zegt end-to-end versleuteld e-mail af te leveren, en de 'hoogste privacynormen' zegt na te streven, registreert wel gegevens als IP-adressen van gebruikers, en overhandigt die met enige regelmaat ook aan de autoriteiten. In een reactie benadrukt Proton dat e-mail veilig is, maar dat geen anonimiteit wordt geboden omdat zij zich aan de wet moeten houden als ze een verzoek van de autoriteiten krijgen. (The Register)
https://www.theregister.com/2024/05/13/infosec_in_brief/

Latest figures show AMD chipping away at Intel's CPU dominance

Intel blijft marktleider in de markt van pc-chips, maar AMD loopt in op Intel, en wel over de volle breedte, bij servers, desktops en mobiel, aldus de laatste cijfers van Mercury Research. Volgens de onderzoekers was het eerste kwartaal van dit jaar het eerste kwartaal sinds het begin van de COVID-pandemie dat de marktresultaten vrijwel normaal waren op desktop, mobiel en server. Laten we de meer exotische segmenten als semi-custom embedded en IoT-componenten buiten beschouwing, dan is de conclusie dat Intel in het eerste kwartaal 79,2 procent van de x86 CPU-markt voor zijn rekening nam. Dat was een jaar geleden nog 82,8 procent. Het marktaandeel van AMD daarentegen, steeg naar 20,8 procent nu, van 17,2 procent een jaar geleden. Bij de server-processoren steeg het aandeel van AMD zelfs naar 23,6 procent, dat was maar 18 procent een jaar geleden. (The Register)
https://www.theregister.com/2024/05/10/amd_gains_on_intel/

iPad Air (2024) review: Of course this is the iPad to get

Test en bespreking van de nieuwste iPad Air. Conclusie: het vergelijk met de nieuwe iPad Pro dringt zich op, maar veel mensen zullen genoeg hebben aan deze Air, die een flinke 500 dollar goedkoper is dan de Pro. Voor het eerst is er met deze Air een iPad met groot scherm voor een veel toegankelijkere prijs. (Engadget)
https://www.engadget.com/ipad-air-2024-review-of-course-this-is-the-ipad-to-get-210019225.html?src=rss

iPad Pro (2024) review: So very nice, and so very expensive

Test en bespreking van de nieuwe iPad Pro M4. Conclusie: de iPad Pro M4 is een geweldig apparaat. Deze is echt zonder compromissen. Hij heeft niet alleen een mooi scherm, het is het beste scherm dat Apple ooit heeft gemaakt. Hij heeft niet dezelfde processor als sommige Macs, hij heeft een nieuwere en betere. En dan nog zo dun en licht; het heeft bijna wat magisch. Wie de prijs niets uitmaakt kan de Pro gerust kopen, maar de meeste mensen zullen ook tevreden zijn met de goedkopere Air. (Engadget)
https://www.engadget.com/ipad-pro-2024-review-so-very-nice-and-so-very-expensive-210012937.html?src=rss

Did IBM make a $6.4B blunder by buying HashiCorp?

Column met daarin een mening over de overname van HashiCorp door IBM, en de zaken die daar allemaal een rol bij spelen. (The Register)
https://www.theregister.com/2024/05/10/opinion_column_ibm_hashicorp/

Software updates

Nieuwe updates

Nieuwe updates in de Setup Store:

3DF Zephyr Free (Windows) 7.529
Akiflow 2.42.11
Amazon AWS Command Line Interface (Windows) 1.32.103
Amazon AWS Command Line Interface V2 (Windows) 2.15.48.0
Amazon Kindle (Windows) 2.3.5.70840
Aptakube (Windows) 1.6.6
Asana 2.1.4
Atlassian Confluence (Windows) 8.5.9
Beats Winlogbeat (Windows) 8.13.4
Bloomberg Terminal (Windows) 143.2.80
Brave Browser 1.65.132
BrickLink Studio 2.24.4.4
Bulk Crap Uninstaller (Windows) 5.8
Burp Suite 2024.4.3
Chromium (Windows) 126.0.6477.0
ClassPoint (Windows) 2.6.2.0
Creative Force Triad (Windows) 4.1.0
Digicert + QuoVadis SafeNet Authentication Client (Windows) 10.9.3283.0
eID software (Windows) 24.4.0.1947
Emsisoft Anti-Malware (Windows) 24.5.0.12426
EnterpriseDB Corporation PostgreSQL 12 12.19.1 - PostgreSQL 13 13.15.1 - PostgreSQL 14 14.12.1 - PostgreSQL 15 15.7.1 - PostgreSQL 16 16.3.1
Evernote 10.87.6
ExpressVPN (Windows) 12.80.0.11
FreeFileSync 13.6
Google Chrome 124.0.6367.202
Grammarly (macOS) 1.69.0.0
HP Universal Print Driver PCL6 / Postscript (Windows) 7.2.0.25780
Hubstaff 1.6.23
jamovi 2.5.4
Mail Viewer (Windows) 4.5.0.109
McAfee Labs Stinger (Windows) 13.0.0.118
McAfee Labs Stinger-ePO (Windows) 13.0.0.118
Microsoft Definition updates for Windows Defender Antivirus (Windows) 1.411.111.0
Microsoft Edge Beta 125.0.2535.37
Microsoft Edge for Business 124.0.2478.97
Microsoft Edge WebDriver 124.0.2478.97
Microsoft Edge Webview2 Runtime (Windows) 124.0.2478.97
Microsoft OneDrive (Windows) 24.081.0421.0003
Microsoft OneDrive (macOS) 24.086.0428.0003
Microsoft Visual Studio Code 1.89.1
NetBird 0.27.5
New Relic Infrastructure Agent (Windows) 1.52.2
Node.js 20 LTS 20.13.1
NordVPN (Windows) 7.23.3.0
Notepad++ (Windows) 8.6.7
NVIDIA Display Driver (Windows) 552.44
Oh My Posh (Windows) 19.29.0
OpenMPT (Windows) 1.31.7.00
PeaZip 9.8.0
PhraseExpress Client (Windows) 16.2.31
Plantronics Hub Software (macOS) 3.25.53799.37131
Postman 11 (macOS) 11.0.12
Preform 3.36.1
ReluxDesktop (Windows) 2024.1.13.0
RingCentral App 24.2.17.10201
Sapien PrimalScript 2024 (Windows) 8.1.204
ShareX (Windows) 16.1.0
Slack 4.38.121.0
Sleipnir (Windows) 6.5.6
SmartFTP Client (Windows) 10.0.3231.0
Sonos Controller 79.0.52294
Splashtop Business 3.7.0.0
SRWare Iron (Windows) 123.0.6250.0
Tailscale (Windows) 1.66.0
Tailscale (macOS) 1.66.1
Texas Instruments Code Composer Studio 12.7.1.00001
TeXstudio 4.8.0
Text Editor Pro (Windows) 29.1.1
The Document Foundation LibreOffice 7.6 7.6.7.2
Timeular 6.7.8
Todoist (Windows) 9.3.1
Ubisoft Connect (Windows) 152.0.0.11052
Vim (Windows) 9.1.0411
Vivaldi 6.7.3329.27
VSCodium (Windows) 1.89.1.24130
Wasmer (Windows) 4.3.0
WebCatalog 56.6.1
Workday OfficeConnect (Windows) 2024.104.2517.744
ZebraDesigner (Windows) 3.2.2.649
Zoom Player (Windows) 18.0

Liquit-Setup-Store-badge

Off-net

The Gamma app brings PS1 emulation to the iPhone

Na de populaire Nintendo-emulator Delta is nu Gamma een gratis PS1-emulator, en inmiddels razend populair in de App Store. Gamma kan worden geïntegreerd met Bluetooth-controllers en toetsenborden en biedt talloze invoeropties. Je moet wel zelf voor de games zorgen; titels die hebt kun je daarvoor converteren naar ROM-bestanden. Gamma staat momenteel in de App Store op nummer zes, net onder TikTok. (The Verge)
https://www.theverge.com/2024/5/12/24154703/gamma-ps1-emulator-iphone-ios-apple-app-store

Obsolete, but not gone: The people who won't give up floppy disks

Uitgebreid artikel dat een overzicht geeft van plekken op de wereld waar er nog gebruik wordt gemaakt van floppy disks. Ze worden al sinds 2011 niet meer gemaakt, maar er is niettemin een levendige handel in. (BBC)
https://www.bbc.com/future/article/20240510-floppy-disks-why-some-people-are-still-in-love-with-this-obsolete-computer-storage-technology

Colofon


Deze nieuwsbrief is een initiatief van de IG IT Infra en wordt gratis beschikbaar gesteld aan alle leden van de KNVI. Hiernaast ontvangen ook betalende abonnees deze nieuwsbrief. Ben jij (nog) geen lid en wil jij deze nieuwsbrief ook ontvangen? Sluit dan hier een abonnement af.© Deze nieuwsbrief is onderdeel van een individueel lidmaatschap van KNVI en uitsluitend voor persoonlijk gebruik. Verdere (gedeeltelijke) verspreiding in welke vorm dan ook is niet toegestaan zonder schriftelijke goedkeuring van de uitgever.
Heb je ook nieuws, of een mening? Ron.Onrust@knvi.nl
Heb je problemen met toezending, of anderszins met de techniek van de website? info@knvi.nl.
Uitgever: sig IT Infra - KNVI.
Redactie en samenstelling: Ron Onrust.

KNVI
Berencamperweg 10, 3861 MC Nijkerk
Tel: 033-2473427
Mail: info@knvi.nl
Voorkeuren beheren of uitschrijven