Event van onze partner: VOGIN IP LEZING
Aanmelden
Programma is klaar - aanmelding is open
Elf workshops zijn vastgelegd,en ook het lezingenprogramma met alle acht sprekers isklaar. Hoe het programma van de tiende VOGIN-IP-lezing eruit ziet geeft VOGIN IP weer in vier vragen die relevant zijn voor het vakgebied:
1. Hoe ziet het archief van de toekomst eruit?
VPRO Tegenlicht, in samenwerking met o.a. het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, lanceert het Archief van de Toekomst. De aankondiging stond 21 februari al als nieuwsbericht op de website van vakblad IP. Dit online archief zet kunstmatige intelligentie in om de 555 uitzendingen die de laatste twintig jaar zijn gemaakt op nieuwe manieren beschikbaar en doorzoekbaar te maken.
Met gebruik van algoritmes voor beeld- en persoonsherkenning en spraak- en tekstanalyse zijn alle uitzendingen uit de periode 2002-2022 omgezet naar een dataset. Daarin kunnen gebruikers zelf zoeken naar specifieke fragmenten, citaten en losse shots. De op tijdlijn en thema’s gebaseerde website is bedoeld voor alle geïnteresseerden, zoals scholieren, docenten, onderzoekers, studenten, kunstenaars en ontwerpers. Over de sprekers, Bregtje van der Haak en Rana Klein, en wat zij in hun keynote precies gaan vertellen, komen we nog bij u terug. Wij zijn alvast heel blij met deze bijdrage aan de VOGIN IP lezing.
2. Wat zijn de algoritmes achter de toeslagen affaire?
Bijzonder trots zijn we ook op de komst van Cynthia Liem, Universitair hoofddocent kunstmatige intelligentie aan de TU Delft, en daarnaast ook actief uitvoerend klassiek musicus. Haar informaticaonderzoek richt zich op zoekmachines en aanbevelings-systemen voor multimediale data en het vindbaar en toegankelijk maken van digitaal materiaal dat niet triviaal op de radar van gebruikers zit. Recent heeft zij, mede op verzoek van Trouw en RTL Nieuws,onderzocht hoe de zelflerende algoritmen die geleid hebben tot de toeslagenaffaire, zo konden ontsporen. In haar lezing zal Cynthia op dat onderzoek ingaan. [zie artikel in Trouw]
3. Kun je data hergebruiken?
‘Er zijn ontelbare aanbevelingen, adviezen en richtlijnen over wat data providers zouden moeten doen om hergebruik van data te vergemakkelijken. Het kan schier overweldigend zijn’. Dat zijn de woorden van Paul Groth, professor of Algorithmic Data Science aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) waar hij leiding geeft aan het Intelligent Data Engineering Lab (INDElab). Hij is tevens wetenschappelijk directeur van het Data Science Center van de UvA en mededirecteur van twee innovatie centra voor kunstmatige intelligentie (AI).
Op de komende VOGIN-IP-lezing gaat hij in op de best practices die als vertrekpunt kunnen dienen om anderen te helpen om je data te hergebruiken. Paul Groth zal zijn lezing in het Engels geven. Wij verwachten dat dat geen probleem zal zijn.
4. Hoe helpt onderzoek in de strijd tegen desinformatie?
Onderwerpen als nepnieuws en fact checking, die terug blijven komen vanwege de actualiteit, worden besproken door Brecht Castel in zijn lezing “Hoe online onderzoek helpt in de strijd tegen desinformatie.” Dagelijks delen we foto’s en video’s op sociale media, vaak zonder nadenken of de bron te checken.
Zo kan desinformatie zich als een lopend vuurtje verspreiden. Hoe houd je dat tegen? Door met gratis online tools snel en efficiënt de juiste context van beelden te achterhalen. Dan deel je pas als iets klopt. In deze lezing krijg je enkele praktische tips & tricks aangereikt om zelf te factchecken. Brecht past die zelf voortdurend toe bij de debunking en de fact checks die hij uitvoert voor het Belgische blad Knack waaraan hij verbonden is. Die zoek- en controletechnieken kunnen trouwens ook helpen op totaal andere terreinen. Iedereen kan zijn voordeel doen met wat OSINT: Open Source INTelligence, oftewel het gebruiken van publieke online bronnen voor het doen van onderzoek.
Programma & aanmelden
Hiermee is alvast een tipje van de sluier opgelicht van vier van de acht lezingen en keynotes die 11 mei bij de VOGIN-IP-lezing te beluisteren zijn. De rest volgt snel. Maar u kunt natuurlijk ook gewoon al op de website kijken, waar meer informatie te vinden is over de lezingen (ook al over die andere vier) en over de elf workshops en waar ook het hele programma staat.
Nu dat programma klaar is kunt u zich uiteraard aanmelden als deelnemer aan het congres. Ons advies is om daar niet te lang mee te wachten, want:
- per workshop accepteren we maar maximaal 18 inschrijvingen;
- het voordelige Vroege Vogel-tarief geldt maar tot 1 april;
- gezien het programma, wil je er dit jaar zeker weer bij zijn.